perjantai 26. huhtikuuta 2013

Qr-koodit avuksi markkinoinnissa!

Tänään on ollut työn alla ihan uusi juttu, eli Qr-koodit. Oletko sinä kuullut niistä? Tai ehkäpä jopa kokeillut niitä? Minä olin nähnyt kyllä sellaisia käytettävän aiemmin esimerkiksi mainoksissa, mutta se miten niitä tehdään ja miten ne käytännössä toimivat oli kuitenkin itselleni ihan vieras juttu. Vähän jänskätti, että mahdanko osata edes tehdä kyseisiä koodeja, mutta kun kokeilin, se olikin yllättävän helppoa :) Tunnen itseni nyt ehkä pikkuisen nörtiksi, mutta mitäs pienistä :D Kertoilen tässä nyt lyhyesti noiden koodien idean ja miten niitä voi tehdä :)

Kuten alla olevasta kuvasta huomaa, Qr-koodit ovat pieniä neliönmuotoisia pisteistä koostuvia kuvia. Ne ovat ikään kuin kuvioviivakoodeja, jotka sisältävät tietoa. Qr-koodeja on mahdollista hyödyntää älypuhelimilla, joissa on internet-yhteys, kamera ja ladattuna erillinen sovellus kuvioviivakoodin lukemiseen. Idea Qr-koodeissa on se, että kirjoitetun osoitteen sijaan kuva toimii linkkinä. Tämä helpottaa ja nopeuttaa surffailua netissä, kun ei tarvitse erikseen naputella älypuhelimen internet-selaimeen haluamansa nettisivun osoitetta. Qr-koodin voi linkin ohella koodata avaamaan myös koodin käyttäjän älypuhelimeen esimerkiksi käyntikortin tai kartan.



Koodin tekijä määrittelee haluamansa nettilinkin, jonne haluaa koodin käyttäjän älypuhelimellaan johdattaa. Esimerkiksi yllä oleva Qr-koodi johdattaa sinut Lilinellan verkkokauppaan ja alla oleva Lilinellan Facebook-sivulle :) Qr-koodi on mahdollista tehdä netissä. Googlettamalla termin "Qr-koodi" löytää monia erilaisia sivustoja, joiden avulla haluamansa koodin pystyy tekemään. Eri sivustoilla on erilaisia mahdollisuuksia koodien tekoon.

Itse käytin näiden ensimmäisten koodien tekemiseen suomalaista Qr-koodit.fi-sivustoa. Suomalaisuus houkutti ja tuntui minusta luotettavammalta kuin ulkomaiset vaihtoehdot. Kyseisen sivuston avulla koodin tekeminen oli mielestäni tosi helppoa ja nopeaa :) Liitin vain haluamani linkin sivulla olevaan lomakkeeseen ja klikkasin "Luo Qr-koodi"-painiketta. Tämän jälkeen muutamassa sekunnissa sivustolle ilmestyi valmis Qr-koodi. Jee, ihan oma ja ensimmäinen Qr-koodi. Vähänkö olen ylpeä nyt ;)



Kun Qr-koodi on valmis, sen voi helposti liittää (kopioi+liitä-toiminnon avulla) haluamiinsa paikkoihin vastaavasti kuin esimerkiksi kuvia. Sen voi tallentaa tietokoneelle, liittää haluamilleen sivuille (kuten minä nyt tähän blogiin) tai tulostaa paperille esim. esitteeseen, käyntikorttiin jne. Se on kätevä pikku apulainen esimerkiksi osana markkinointia. Itse juuri kehittelin messuilla jaettavaksi tarkoitetun esitteen, jossa kerron lyhyesti Lilinellasta. Tekstin, tassulogon ja kirjoitetun linkin lisäksi esitteessä on Lilinellan verkkokauppaan ohjaava Qr-koodi. Näin esitteen saanut messukävijä voi vaikkapa lounastauolla tai kotimatkalla kätevästi ilman osoitteen kirjoittamista tutustua Lilinellan verkkokauppaan. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun tarvittava linkki on pitkä tai muutoin hankala muistaa.

Oman Qr-koodin toimivuus kannattaa varmistaa ennen kuin sen liittää esille haluamaansa paikkaan. Voit testata oman Qr-koodisi toimivuutta, jos sinulla tai ystävälläsi on älypuhelin ja siinä internetyhteys esim. datapaketin kautta. Kokeillaksesi luomaasi Qr-koodia, käynnistä aluksi puhelimesi internet-yhteys. Lataa sitten puhelimeesi sopiva viivakoodinlukija-sovellus. Tämän voit toki tehdä jo ennen koodin luomistakin :) Voit etsiä oman puhelimesi käyttöjärjestelmää tukevan sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta vaikkapa hakusanalla Qr-koodi. Itse latasin hyvät arvostelut saaneen suomalaisen android-puhelimille tarkoitetun QR Droid-sovelluksen. Lataamiseen ei kulunut kuin pari minuuttia ja mikä parhainta, sovellus on täysin ilmainen.



Kun olet saanut ladattua haluamasi sovelluksen, avaa se. Kun sovellus on auki, paina puhelimesi ruudulta "Scannaa"-painiketta. Osoita sitten älypuhelimesi kameralla tekemääsi Qr-koodia, niin että koodi tulee näkyviin puhelimesi näytöllä. Pidä puhelinta paikallaan muutaman sekunnin ajan. Sovellus lukee automaattisesti koodin ja mikäli koodi on tehty oikein se siirtää sinut koodiin kirjoitetulle nettisivulle. Voit kokeilla sovelluksen käyttöä ennen oman Qr-koodin tekemistä myös vaikkapa näillä tähän blogitekstiin liittämilläni koodeilla. Eikö olekin kätevää? :)

Parhainta näissä koodeissa on se, että niiden tekeminen ja käyttäminen on ilmaista! :) Suosittelen lämpimästi sinuakin kokeilemaan ja tutustumaan Qr-koodien mahdollisuuksiin! Tämän blogikirjoituksen alin Qr-koodi, johdattaa tähän Lilinellan blogiin. Sitä ja näitä muitakin julkaisemiani Qr-koodeja saa mielellään jakaa ystäville :) Kiitos! Ja isosti tsemppiä omien Qr-koodien luomiseen! Uskon, että näiden ohjeiden avulla sinäkin pääset mukavasti alkuun :)

Lisätietoa Qr-koodeista löytyy vaikkapa täältä.

6 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä oli hyvä tietopaketti, ja tuli jo tuo koodisi testattua, ja toimii. Taisin innostua itsekin. :)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, jos onnistuin kirjoittamaan selkeän ja innostavan ohjeen :) Kiitos kivasta kommentista! Huomasin itsekin, että koodit veivät ihan mukanaan, kun olin oppinut niiden idean :P

    VastaaPoista
  3. No niin, tämä työpäivä meneekin sitten tähän, kun tästä innostuin. Kiitos, tämä oli todella hyödyllinen kirjoitus ja rohkaisee kokeilemaan!

    VastaaPoista
  4. Hitsi, tämä työpäivä menee nyt sitten tähän asiaan paneutuessa. Sen verran selkeästi kirjoitit asiasta, että tästä ihan innostui. Kiitos hyvästä ja maalaisjärkiesestä opastuksesta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Mari kivasta palautteesta :) Ja tsemppiä omien koodien luomiseen ;)

    VastaaPoista
  6. Hei! Vinkiksi, että Qr-koodeja voi kätevästi tehdä erilaisilla ilmaisilla generaattoreilla, vaikkapa täällä: http://www.qr-koodit.fi/generaattori :)

    VastaaPoista