keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kevätkuulumisia

Moikkamoi! Perustin blogin tammikuussa. Tarkoitus oli kirjoitella juttuja tänne tasaisen säännöllisesti. Nyt olen kuitenkin viime viikot ollut harmillisen kiireinen, enkä ole ehtinyt tulla päivittämään blogia. Pahoittelut siitä. Harmittaa itseäkin, ettei bloggailu lähtenytkään ihan niin tehokkaasti liikkeelle kuin olin ajatellut. Toivottavasti nyt kevään mittaan löydän paremmin aikaa blogille ja saan sitä kautta myös lisää kiinnostuneita lukijoita blogilleni.

Tällä hetkellä, mitä yrittäjyyteen tulee, riittää hommia varsin paljon. Uusien tuotteiden tekeminen ja suunnittelu sekä yrityksen markkinointi olisivat sitä, jota tekisin nyt kaikkein mieluiten. Asioita täytyy kuitenkin sivutoimisena yrittäjänä koko ajan priorisoida ja tehdä asiat tärkeysjärjestyksessä. On tehtävä ensin esim. kirjallisia tehtäviä ennen kuin voi taiteilla ja askarrella uutta. Höh, tylsää. Noh, ovathan nuo kirjalliset jutut toki tärkeitä ja omalla laillaan myös kiinnostavia.

Kuluneen reilu viikon sisällä olen ahkeroinut erityisesti opiskelutehtävien kanssa. Olen päivittänyt liiketoimintasuunnitelmani (LTS) ja tehnyt tutkinnon suorittamisen suunnitelman. LTS on tällä hetkellä venähtänyt jo 18 sivun mittaiseksi, hih. Tekstin määrähän ei ole LTS:ssa tietenkään mikään tavoite. Itsellä tekstiä kuitenkin syntyy melko helposti ja on ollut asiaa, mistä kirjoittaa. LTS:ssa on kiva suunnitella tulevaa ja miettiä miten voisi kehittää omaa yritystään eteenpäin. Kivoja suunnitelmia mulla jo onkin tulevaisuuden varalle mm. kivijalkamyymälän perustaminen. Yrittäjän ammattitutkinnon aikana tutkin ja selvitän erilaisten tehtävien ja laskelmien avulla ovatko suunnitelmani ja haaveeni alkuunkaan realistisia ja toteuttamiskelpoisia. Toivottavasti päädyn laskelmissani siihen lopputulokseen, että ovat. Motivaatiota yrityksen kehittämiseen nimittäin löytyy. Tutkinnon suorittamisen suunnitelmassa kirjasin ylös suunnitelman siitä miten ja millaisin tehtävin aion tutkinnon etenemisen myötä kertyvää osaamistani osoittaa. Kyseinen yrittäjän ammattitutkinto on siis näyttötutkinto.

Olen myös palauttanut yrittäjän historiani ensimmäisen kausiveroilmoituksen, eli ilmoittanut alvit verottajalle. Siinä olikin aikamoinen homma, kun teki ensimmäistä kertaa. Tein myös tällä kertaa koko vuoden ilmoituksen kerralla. Voin kertoa, oli aika monta kuittia läpikäytävänä ;) Viime vuoden kirjanpitomappi on niin täynnä, että hyvä kun menee edes kiinni :D Onneksi olin laittanut kaikki kuitit siististi mappiin, niin tiedot löytyi suhteellisen helposti :) Koska verojuttuihin liittyvät termit ovat vielä osittain vähän vieraita, tein kausiveroilmoituksen tekoon liittyen itselleni ohjeistuksen mitä mikäkin koodi tarkoittaa. Osaan sitten ensi vuonna tehdä kaikki laskelmat oikein. Niin ja nyt päätin heti tämän vuoden alusta alkaa laskemaan alveja, niin niiden lasku ja ilmoitus on vuoden päästä hurjan paljon helpompaa kuin nyt ensimmäisellä kerralla. Kun niitä työstää pikku hiljaa pitkin vuotta, niin homma tuntuu pienemmältä ja työmaa kohtuullisemmalta.

Alvit sain jo ilmoitettua, lähitulevaisuudessa täytyisi vielä tehdä varsinainen veroilmoitus. Toivottavasti saan laskettua kaikki oikein. Yhden kerran olen veroilmoituksen jo tehnyt, mutta koska viime vuosi oli Lilinellalle ensimmäinen toimintavuosi, on tilitapahtumiakin nyt aivan erilailla kuin toissavuonna. Täytyy vain varata riittävästi aikaa laskelmien tekoon, niin hyvä siitä tulee :) Veroilmoituksen ohella seuraavaksi mun täytyisi tehdä päivitetyn LTS:n tueksi rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. Ne antavat sitten osviittaa siitä, ovatko ideat yritystoiminnan kehittämiseen liittyen alkuunkaan toteuttamiskelpoisia.

Huomenna on jälleen opiskelupäivä. Kiva nähdä taas opiskelukavereita ja kuulla missä vaiheessa kenenkin yritysideat ovat. Osalla opiskelijoista on itseni tavoin jo toimiva yritys. Osalla on kuitenkin liikeidea vielä työn alla ja yritys vielä toistaiseksi perustamatta. Opiskelupäivien ohella, opiskeluni tukena on ryhmämentorointi. Siinä yksi jo kokenut yrittäjä opastaa ja ohjaa meitä opiskelijoita erilaisissa teemoissa. Omassa ryhmässäni on lisäkseni 4 aktoria (=opiskelijaa) ja mentor. Olemme tavanneet nyt kaksi kertaa ja tapaamiset ovat olleet oikein antoisia :) On mahtavaa, kun on jokin foorumi, jossa saa luvan kanssa jakaa yrittäjyyteen liittyviä fiiliksiä ja kysymyksiä muiden kanssa. Yrittäjyys on kuitenkin niin henkilökohtainen juttu, että esimerkiksi ystävät eivät välttämättä kovin kauaa jaksa kuunnella siihen liittyviä pähkäilyjä, kun kokemus ei ole yhteinen.

Foorumeista puheen ollen. Kuulun Facebookissa Suomen käsityöyrittäjien ryhmään. Se on ihan mahtava ryhmä. Suosittelen lämpimästi kaikkia käsityöalan yrittäjiä liittymään mukaan ryhmään. Ryhmässä jaamme ideoita, vinkkejä ja kokemuksia yrittäjyyteen liittyvistä aiheista, neuvomme toisiamme, kerromme omia yritystarinoitamme jne. Olen saanut jo moneen kysymykseeni vastauksen ryhmän kautta. Se on muodostunut mulle vähän sellaiseksi omaksi kotipesäksi. Lähes päivittäin on käytävä tsekkaamassa ryhmään tulleet kommentit samalla kun päivitän Lilinellan Facebook-sivua. Sinne myös hyvin helposti unohtuu lukemaan erilaisia juttuja, kun ovat niin kiinnostavia, hups ;D

Mutta nyt kello on jo paljon. Tässä nyt tämän hetkisiä kuulumisia. Tulen kertoilemaan pikapuoliin myös millaisiin tapahtumiin olen suunnitellut osallistuvani tämän vuoden aikana.. Palaillaan ystävät :) Tähän loppuun vielä tekemäni Lilinellan banneri :)

2 kommenttia:

  1. Olen jo aiemminkin aikonut kirjoittaa sinulle "kollegan neuvon" mutta en ole uskaltanut. Kun nyt itsekin mainitset asiasta, niin rohkenen kirjoittaa...toteatkin, että sinulta tekstiä tulee helposti (sama täällä...) mutta älä ota liian isoa tavoitetta. Minusta on kivampi, että päivittää blogia useammin ja lyhyemmällä tekstillä, kuin harvoin ja piiiiitkä teksti, jota ei ehkä edes jakseta lukea (varsinkin jos ei ole yhtään kuvia). Tämä siis pelkästään ystävällisenä tarkoitettu neuvo - ota tai jätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuo tekstin pituus on kyllä hyvä huomio :) Kiitos siitä! Täytyy yrittää jatkossa vähän tiivistää juttuja tai pilkkoa asia useampaan tekstiin. Harjoitus tekee mestarin bloggailussakin. Toivon niin!

      Poista