keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Verojargonista voittajafiilikseen!

Taas on se aika vuodesta, kun moni yrittäjä pähkäilee veroilmoituksen kanssa. Niin myös itse. Tai itseasiassa en enää, sillä sain juuri eilen ilmoituksen palautettua - sopivasti viimeisenä palautuspäivänä. Huh, onneksi se on nyt kunnialla saatu valmiiksi. Hommaa siinä nimittäin kyllä oli ihan riittävästi. Sai pyöritellä lukuja, ynnäillä yhteen, erotella alveja ja ennen kaikkea opetella verojargonia sen verran, että hetkeksi riittää ;) Meinasi huumorintaju loppua muutamaan kertaan, kun ei tahtonut jokin kohta mennä jakeluun. Nettikin on täynnä ristiriitaisia ohjeita, että ei oikein tiennyt mitä neuvoa uskoa ja mitä ei.

Vasta yhden kerran aiemmin olin ennättänyt yrittäjänä täyttää veroilmoituksen. Eroa edelliseen, vuosi sitten antamaani, ilmoitukseen nähden oli se, että tällä kerralla oli muutakin ilmoitettavaa kuin pelkkiä menoja :D Hiljaa hyvä tulee :)Monen monta tuntia urakkaan siis kului. Pikkuisen olin vielä epävarma omista verojargonitulkinnoistani aamulla, että päätin käydä tarkistuttamassa ne paikallisessa verotoimistossa. Loppu hyvin kaikki hyvin, olin laskenut kaikki ihan oikein :) Toisaalta ei ihme, olen kuitenkin sen verran tarkka ja tunnollinen tekijä. Virkailijaakin oikein hyväntahtoisesti hymyilytti, kun olin tehnyt niin perusteelliset selvitykset wordilla yrityksen hankinnoista ;)

Vaikka aikaa ja muutama hermokin hommassa kului, hienoa oli kuitenkin se, että koko ajan opin uutta :) Sitä mukaa, kun opin erilaisia uusia verotermejä (mm. ostot ja varaston muutos, muut vähennyskelpoiset kulut, poistot ja vaihto-omaisuus) ja ymmärsin mitä veroilmoituksen eri kohdat tarkoittavat, kirjasin niitä itselleni muistiin. Kokosin itselleni ihan oman veroilmoituksen täyttöohjeen mallia "väännetään ratakiskosta". Sen avulla muistan sitten varmasti ensi vuonnakin mitä mikäkin kohta tarkoittaa :) Kehittelin itselle myös kätevät ja selkeät taulukkopohjat, joita voin päivittämällä hyödyntää myös jatkossa :)

Samalla opin myös miten urakkaa on mahdollista keventää jatkossa. Kun laskeskelee juttuja yhteen pitkin vuotta, niin ei kasaannu homma sitten kerralla tehtäväksi. Onneksi olin kuitenkin ylläpitänyt selkeää ja tarkkaa kirjanpitoa. Hyvä minä! Siitä oli iso apu :)

Toistaiseksi teen itse yritykseni kirjanpidon. Se ei ole ehkä sitä kaikkein motivoivinta puuhaa yrittäjyydessä, mutta tähän asti olen siitä kuitenkin selvinnyt kunnialla. Välillä on täytynyt hieman konsultoida kirjanpitäjänä toimivaa ystävää, välillä googletella vastauksia netistä. Uusin vinkki, jonka olen saanut on Kirjanpitofoorumi. Kuulostaa ehkä hippasen kuivahkolta sivustolta, mutta lyhyen tutkailun perusteella vaikuttaa varsin hyödylliseltä työkalulta. Täytyykin ihan ajan kanssa tutustua mitä kaikkea sieltä löytyy ja millaisia asioita siellä keskustellaan :)

Tällä hetkellä hyödynnän kirjanpidossa Wordia ja laskinta. Ei ole ehkä ihan kaikkein kätevin systeemi, mutta en ole oikein koskaan kokenut Exceliä omakseni. Siihen sisältyvät kaavat tuntuvat vähän kankeilta ja hankalilta vaikka ohjelma varmasti muuten palvelisikin yrittäjää paremmin kuin Word. Jos osaat suositella jotakin kätevää ja ilmaista työkalua kirjanpitoon, niin vinkkaa ihmeessä.

Jeps, veroilmoitus on annettu onnistuneesti ja ajallaan! Hyvähyvä :) Tuntuu melkeinpä voittajafiilikseltä nyt, kun saa keskittyä vihdoin muihin juttuihin. Sormet syyhyää päästä ompelemaan laukkuja ;)

Ps. Kuvassa tuimailmeinen kirjanpitoassistenttini Lili "auttaa" ahkerasti laskelmissa ;) Noh, onhan se hyväkin olla vähän tuima, että pysyy ajatus kirkkaana ja tulee luvut laskettua oikein :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti